Kategorier
Information

Befriende

Bragt i  Information den  26. august 2010  

Af, Fathi El-Abed – Dansk Palæstinensisk Venskabsforening

Hvor er det befriende, at de tre tidligere udenrigsministre Ellemann, Helveg og Lykketoft kritiserer Israel for den tvetungede holdning til freden. Og det er med rette, at de kritiserer Israel.

USA’s udsending til Mellemøsten, George Mitchel, afsluttede sin mission uden at kunne erklære en dato for de direkte forhandlinger mellem palæstinenserne og israelerne.

I slutningen af september slutter nemlig Israels såkaldte ‘ midlertidige stop for nye planer og udvidelser af allerede eksisterende bosættelser’ på den besatte Vestbred. Hans sidste møde var med Israels premierminister Netanyahu, der igen har nægtet at bøje sig for palæstinensernes krav og det han kalder ‘ forhåndsbetingelser’.

Palæstinenserne såkaldte forhåndskrav er såmænd de samme, som kvartetten ( EU, FN, Rusland og USA) i en erklæring den 19. marts satte som minimum for succesen i forhandlingerne. Og Israel har tilsyneladende ikke tænkt sig at ‘ forny’ fastfrysningen af bosættelsens udvidelser og byggeri efter ultimo september. Tværtimod.

Vores udenrigsminister, Lene Espersen, skulle hellere støtte op om de tre tidligere udenrigsministre og den enestående internationale konsensus for at tvinge Israel til forhandlingsbordet med en reel vilje.