Kategorier
Politiken

Nej Mette Frederiksen, vi kan intet lære af Israel

Af, Fathi El-Abed, Formand – Dansk Palæstinensisk Venskabsforening

Bragt i Polikten den 3. marts 2021

KÆRE statsminister MetteFrederiksen. Tillad mig; Nej, vi kan intet lære af Israel.

Det har ikke alene været chokerende, men aldeles skuffende, at du, vores statsminister, gang på gang har lovprist Israel – senest i weekenden med meddelelsen om, at du rejser til Tel Aviv for at mødes med Netanyahu.

Vist til en omgang drøftelser om ‘ vaccinesamarbejde’.

Din udmelding og mødet med Netanyahu kommer cirka to måneder efter den historiske rapport fra den førende israelske menneskerettighedsorganisation B’Tselem, hvori de – for første gang – betegner deres land, Israel, som en apartheidstat og beviser deres konklusion punkt for punkt.

DIN skuffende udmelding kom, dagen inden Netanyahu blev ramt af endnu en skandale, hvor han, ifølge Israels Kanal 12, har givet tilladelse til, at tilhængerne kunne rejse ind i landet – på trods af nedlukningen – mens modstandere tilsyneladende har fået et nej. Netop med henblik på at udnytte situationen i forbindelse med valget om præcis tre uger – det fjerde på under to år, som ifølge israelske eksperter intet vil ændre i det snart tre år gamle politiske kaos.

Du kommer til at mødes med en Netanyahu, som i disse dage og uger skal stå skoleret i de israelske retssale i mindst fire omfattende korruptionssager.

En mand, som titusinder af israelere siden har maj demonstreret imod med krav om hans afgang. Med dit møde med Netanyahu vælger du fortsat at ignorere de utallige israelske og internationale freds-og menneskerettighedsorganisationer, der, med rette, har beskyldt og kritiseret Israel for den veldokumenterede medicinske apartheid.

Organisationer som B’Tselem, Læger for Menneskerettigheder, Jewish Voice for Peace og Amnesty International – og senest, dagen inden din udmelding, Oxfam, som rettede en voldsom kritik mod Israel. Et land, der bruger coronavaccinen som pres og afpresning mod fattige lande, mens de fem millioner besatte palæstinensere må se desperat til.

Selv bosætterne i det besatte Palæstina bliver vaccineret mens palæstinenserne må vente på almisser fra andre lande, der sender en håndfuld vaccinedoser hist og pist.

Dermed er du, vores statsminister, med til at give Netanyahu den anerkendelse, han så desperat higer efter inden valget 23. marts, hvorefter han efter at dømme på ingen måde vil være i stand til at danne en ny regering. Og eksternt, hvor Netanyahu efter sin gode ven Trumps forsvinden synes at være endnu mere isoleret i verden end nogensinde før.

JEG ER godt klar over, at du vil mødes med Netanyahu i den bedste mening og i forbindelse med dine fortsatte og ihærdige bestræbelser på at sikre os danskere mod den virus, der er i et helt år har ramt os og verden. Men tag ikke fejl; dit møde med Netanyahu vil han udnytte maksimalt for at legitimere og styrke sin magt, position og muligheder op til valget 23.