Kategorier
Berlingske Tidende

Sætter DF kursen for Danmark?

Af, Fathi El-Abed, Debattør og konsulent i UM

Bragt i Berlingske den 5. september 2008

Det Arabiske Initiativ kan nok kritiseres – men vel nok mest for ikke at være større eller mere omfattende. For personligt, og ud fra de erfaringer jeg har efter utallige dialogmøder i Mellemøsten de sidste par år, så burde vi i Danmark også være dem der indleder eksporten af vores fornemmeste »vare« – eller rettere værdi; nemlig social retfærdighed. Tidligere på året og i forbindelse med terrorangrebet på ambassaden i Islamabad oplevede vi et Dansk Folkeparti (DF) der mente, at Danmark absolut skal kategoriseres som en særlig terrortruet nation. Terrorangrebet opfyldte tilsyneladende et længe næret ønske om at få Danmark indlemmet i det »gode« selskab med Israel og USA. Typisk for DF at udnytte følelserne af afmagt og frustration og plante yderligere frygt og had mod den arabiske og muslimske verden i almindelighed. Totalt uden proportion og ødelæggende for al form for dialog.

Dansk Folkeparti er nu ude med riven igen. Traditionens tro udøver DF – i det her tilfælde Søren Espersen – en armvridningspolitik overfor regeringen op til de kommende finanslovsforhandlinger. Igen i år er DF ude efter især Det Arabiske Initiativ.

Det Arabiske Initiativ blev til på udenrigsministeren Per Stig Møllers initiativ for at fremme menneskerettigheder, ytringsfriheden og alle de frihedsrettigheder, som vi gerne ser indført i den arabiske verden. Og ikke mindst for at fremme dialog og kontakten med og til den del af verden. Og det er bestemt ikke dialog for dialogen skyld. Men også kontakt mellem fagfolk og kapacitet-opbygning på utallige områder; Kriminalforsorgens fantastiske arbejde i blandt andre de marokkanske fængsler for bedre forhold for de indsatte og ikke mindst kriminalforsorgens og RCTs uvurderlig indsats med at forebygge – og forhåbentlig på sigt – forhindre tortur i jordanske fængsler, eller KVINFOs prisværdigt og vigtig arbejde med at styrke kvindernes forhold og situation i Mellemøsten. Hvad med de mange danske mediefolk, der er med til at oplære og kvalificere arabiske mediefolk i uafhængig journalistik? Blot for at nævne få eksempler.

Dét er i højsædet Mellemøsten over. Jeg har holdt rigtig mange møder med folk der fortsat har et negativt syn på Danmark, men er mere end villige til dialog. Selv de er fascinerede af det danske system og samfundet det har affødt. Så måske skal regeringen hellere holde fast i sidste års forslag om at øge midlerne til Det Arabiske Initiativ end at bøje sig til det tåbelige krav fra Dansk Folkeparti om helt at afskaffe initiativet.

Det kommer ikke bag på nogen at DF er et dybt uansvarlig parti. Regeringen og især vores dygtige udenrigsminister må ikke bøje sig for DFs islamfobiske, isolationistiske og paranoiaagtigt politik.

DF må ikke sætte kursen for Danmark. Dialog er eneste vej frem og det ved DF. Derfor vil de have det afskaffet. Det må DF ikke have held med.