Kategorier
Politiken

Krigstrusler: Dag 1 af angrebet mod Iran

Af, Fathi El-Abed – Debattør og Mellemøstkommentator

Bragt i Politiken den 17. april 2007

 Sådan kunne det forløbe … Hvis et angreb på Iran bliver en realitet.

Meget tyder på, at et angreb mod Iran er nært forestående fra amerikansk og/eller israelsk side. Mange iranere er overbeviste om, at angrebet kommer inden længe. En del er begyndt at søge i sikkerhed i området omkring Det Kaspiske Hav væk fra hovedstaden Teheran.

USA har i de seneste måneder samlet den største militære slagstyrke i Golfen siden invasionen af Irak i 2003, og Bush er endnu en gang indstillet på at lege med ilden i Mellemøsten.

Radioavisen kl. 7.00: Over 2.000 amerikanske/israelske krigsfly indledte for et par timer siden et angreb overalt i Iran. Målene er atomare installationer ved byer som Isfahan, Shiraz, Natanz og Bushehr. Krigsflyene lettede ved morgengry fra baser i Irak, Saudi-Arabien, Afghanistan og fra de amerikanske hangarskibe i Golfen. Der er også forlydender om brug af mindre atombomber – men det er endnu ikke blevet bekræftet. Hverken israelerne eller amerikanerne vil endnu kommentere det massive angreb på Iran.

Radioavisen 8.00: Iran angribes i disse timer massivt af amerikanske og israelske fly, og Pentagon har meddelt, at i de første timer af angrebet er over 600 Tomahawk krydsermissiler blevet affyret mod iranske civile og militære kraftværker, kommunikationsanlæg, broer, veje og anden infrastruktur. Og jeg har netop modtaget et telegram, der fortæller, at tre mindre atombomber blev kastet over udvalgte mål i Iran, og at mindst et af disse atommissiler har ramt mindre end to kilometer fra Isfahan med 3,2 millioner indbyggere.

Ekstra radioavis 08.20: Det er nu bekræftet, at en katastrofe har ramt den iranske millionby Isfahan, da to atommissiler affyret fra en amerikansk undervandsbåd i Det Indiske Ocean har ramt langt fra deres mål og landede i udkanten af byen. Nyhedsbureauerne beretter, at to tredjedele af byen ligger i ruiner. Hvis det bekræftes, vil det være ensbetydende med, at mindst én million har mistet livet, og andre hundredtusinder er såret eller har været udsat for stråler. Vi vil holde lytterne orienteret frem til en udvidet middagsradioavis kl. 12.

Ekstra radioavis 08.25: Iran har for lidt siden meddelt, at byen Isfahan er udslettet ved det angreb, der kommer til at ændre historien i Mellemøsten, og har meddelt, at de amerikanske styrker i området vil blive udsat for en tilintetgørelsesstrategi, og at Israel vil blive straffet hårdt en gang for alle for sin deltagelse i angrebet mod det iranske folk. Palæstinenserne opfordres til at forlade hele det historiske Palæstina for ikke at blive ramt. Også Hormuz-strædet er lukket efter at være blevet blokeret af flere sænkede krigsskibe samt et ukendt antal af olie- og handelsskibe.

Radioavisen 08.30: Pentagon bekræftede for lidt siden, at Iran har sænket to hangarskibe og syv andre krigsskibe i Golfen, 157 krigsfly er bekræftet skudt ned. De amerikanske baser i Qatar, Saudi-Arabien, de kurdiske områder i Irak, Afghanistan og Oman er ramt af hundredvis af mellemdistancemissiler. Tusinder af amerikanske soldater er meldt druknet, dræbt eller savnet. Pentagon meddeler, at angrebet mod Iran fortsætter i disse timer. I en base ved Bagdads sydlige forstæder er mere end 500 amerikanske soldater omringet og under belejring fra tusinder af bevæbnede tilhængere af den shiamuslimske Mehdihær, og der er også rapporter om hårde angreb overalt i Irak mod besættelsesmagterne.

Ekstra radioavis 08.40: Vi har vores korrespondent Steffen Kretz direkte igennem fra Israel: Steffen, hvad kan du fortælle? »Luftværnssirenerne lød for lidt siden, og landet er nærmest i undtagelsestilstand. Tusinder af palæstinensere og israelere flygter mod de jordanske og egyptiske grænser, og jeg kan nu igen høre de øredøvende luftværnssirener«. Steffen, er du der?