Kategorier
Begyndelsen Berlingske Tidende

To stater til to folk

Af Fathi El-Abed, Formand for Det Palæstinensiske Studenterforbund i Danmark

Bragt i Berlingske Tidende den 21. december 1990

Kære Henrik Pundik. Tak for dine spørgsmål til mig her i avisen den 9. december. Det kan dog undre mig, at du der skriver på vegne af Dansk Zionistforbund, ikke er bekendt med PLOs fredsinitiativ. Vi anerkendte Israel og dets ret til at eksistere bagved sikre grænser i november 1988. PLOs anerkendelse af Israel fremgik klart af Yassir Arafats daværende tale til FN og vedtagelsen i Det Palæstinensiske Nationalråd (vores eksilparlament). Vi ønsker to stater til to folk. Vi er den svage part og vi ønsker derfor international beskyttelse og sikring af vores rettigheder, så begge folk kan leve i sikkerhed og uden frygt. Det er vores fredsinitiativ: Begge folk skal have samme rettigheder og pligter.

Israels svar på vores fredsinitiativ har været øget vold og undertrykkelse. Seneste meldinger fra Israel hedder flere deportationer og masakren ved Haram al-Sharif (Tempelbjerget), hvor over 20 ubevæbnede palæstinensere blev skudt ned med koldt blod. Israels svar omfatter også flere bosættelser i de besatte palæstinensiske områder, flere politiske fængslinger, undertrykkelse og konfiskation af palæstinensisk ejet jord. Hvad er dit svar? Mit svar på dine øvrige spørgsmål skal jeg forsøge at gøre kort. Det er korrekt at Israel modtog mange tusinder af flygtninge, mens de arabiske lande ikke integrerede palæstinensiske flygtninge, – men vi vil ikke integreres – vi vil tilbage og bo i vores hjemland Palæstina, som foreslået i vores fredsinitiativ. Derfor kan vi heller ikke støtte Iraks annektion af Kuwait. PLOs emblem inkluderer hele Palæstina og dermed også Staten Israel. Israelske kort og officielle ting som bl.a. mønter omfatter også hele Palæstina – og meget mere. Lad os bede Israel om endeligt at formulere sine grænser, det har Israel aldrig villet gøre. Palæstina vil altid være et land, selvom vi enes om at dele det i to selvstændige stater. Jeg håber du er enig med mig i, at alle emblemer godt kan forblive som de er, når bare vi er enige om hvordan vi fremover kan leve sammen i fredelig sameksistens? Men lad os fortsætte dialogen.