Kategorier
Politiken

Mellemøsten har brug for en hjælpende hånd

Af, Fathi El-Abed, formand – Dansk Palæstinensisk Venskabsforening

Bragt i Politiken den 1. december 2016

TRODSIGHED og uforsonlighed har kendetegnet den nuværende højrenationalistiske israelske regering med Benjamin Netanyahu i spidsen, siden han kom til magten for omtrent syv år siden. Den israelske regering har ingen interesse haft i en reel fortsættelse af fredsprocessen. Interessen har til gengæld været udvidelse på udvidelse af bosættelserne på den besatte Vestbred.

Besættelses-og koloniseringspolitikken har aldrig oplevet bedre tider end under den nuværende israelske premierminister. I de seneste år har amerikanske og europæiske politikere lagt pres på såvel palæstinenserne som israelerne for at genoplive de fredsforhandlinger, som stoppede ved den nuværende israelske regerings tiltræden. Og det var netop en manglende vilje til at sætte en stopper for de massive bosættelsesaktiviteter på Vestbredden, der fik palæstinenserne til at afbryde kontakten til den israelske regering og det internationale samfund til at opgive ethvert håb om en snarlig fredelig løsning på den tragiske konflikt, som især palæstinenserne betaler en høj pris for dagligt.

Jeg er godt klar over, at du, Anders Samuelsen, som ny udenrigsminister inden længe vil sætte dig ind i den komplekse situation i Mellemøsten.

Men for netop at kunne forstå baggrunden for det kaos, den elendighed, forarmelse og enorme forargelse, der præger borgerne i Mellemøsten, er det nødvendigt at begynde, hvor det hele startede, nemlig ved besættelsen af Palæstina og undertrykkelsen af palæstinenserne. Det er ikke mindst vigtigt at understrege, at en forståelse for baggrunden og grundlaget for den tragiske og negative udvikling i Mellemøsten er basis for enhver form for dialog med den del af verden. Og dialog er vigtig for at finde holdbare og nødvendige løsninger, som er en forudsætning for, at vi kan vende ulykkerne til positive tiltag i denne del af verden.

For Mellemøsten higer efter at få en konstruktiv og reelt hjælpende hånd.

DET ER FORHÅBENTLIG en sag for vores nye udenrigsminister.

Du, Anders Samuelsen, kan gøre to ting: Besøge Palæstina i den nærmeste fremtid og få et indblik i palæstinensernes uholdbare dagligdag under den israelske besættelse. Og sørge for, at Danmark ligger i front, når det kommer til at sikre fred, forsoning og social retfærdighed i Mellemøsten, således at befolkningerne i regionen har det nødvendige overskud til demokrati og frihed.

Herfra håber vi for alvor, at du kan gøre en forskel!.