Kategorier
Jyllands Posten

Hvornår kommer der flyveforbud over Gaza?

Af, Fathi El-Abed, Dansk Palæstinensisk Venskabsforening

Bragt i Jyllands Posten den 5. april 2011

Hvilken glæde, at FN, verdenssamfundet og alle med en vis retfærdighedssans har støttet en flyveforbudszone over Libyen. Det har været nødvendigt for at beskytte en civilbefolkning, der blev udset til en straf af oberst Gaddafis væbnede styrker for at have rejst sig mod hans regime.

Et stort set samlet verdenssamfund fandt det nødvendigt at beskytte en civilbefolkning mod en overmagt. Og det er menneskeligt, ønskeligt og anses for at være en doktrin, der må følges, hver gang et folk vælger at indlede en kamp for frihed og selvstændighed.

Spørgsmålet er så: Hvornår kommer turen til en flyveforbudszone over det forarmede Gaza? Jo, situationerne er sammenlignelige.

Og måske endda mere end det. For når man tænker på Gaza som verdens største friluftsfængsel med over 1,5 mio. palæstinensere indespærret på femte år uden fri adgang til hverken fornødenheder eller den smukke verden uden for stribens høje mure – og som oven i købet bliver bombet af Israels topmoderne og slagkraftige luftvåben – så er det ikke så svært at regne ud, hvor ulige denne “kamp” er.

Generelt ønsker det palæstinensiske folk fred, frihed og selvstændighed fra en ond besættelse, der har varet i over fire årtier, og som har berøvet dem ikke alene deres frihed, men også halvdelen af det land, som skal udgøre rygraden af den kommende palæstinensiske stat med Østjerusalem som hovedstad.

Nemlig den efterhånden maltrakterede vestbred.


I anstændighedens navn

Og når kravet om en flyveforbudszone over Gaza er påkrævet, så er det ene og alene for ikke at blive beskyldt for at “kræve” det umulige.

Palæstinenserne ønsker hverken et regimeskifte i Israel – selv om såvel palæstinenserne som israelerne uden tvivl vil have godt af det – eller at krigsfly fra en international koalition skal gå til angreb mod den israelske besættelseshær, der befinder sig i tusindtal omkring Gaza, og som konstant bomber løs overalt i den smalle stribe.

Palæstinenserne beder verdenssamfundet om at gøre det mindste i anstændighedens navn. Uden hensyntagen til den evige dårlige samvittighed over for det jødiske folk. Og uden hensyntagen til det evige postulat om et Israel, som er truet på sin eksistens.

En flyveforbudszone over Gaza for at forhindre Israels krigsmaskine i at bombe løs og pulverisere Gazas beskedne infrastruktur vil for alvor vise en retfærdighed, der tager mere hensyn til ofrene og end til bødlerne.