Kategorier
Berlingske Tidende

Israel bare udvider og udvider

Bragt i Berlingske Tidende 26. august 2004 
Af, Fathi El-Abed – Dansk Palæstinensisk Venskabsforening

Natten til 5. juni 1967 overfaldt Israel sine arabiske naboer. Seks dage efter havde Israel erobret større landområder. Der gik ikke mere end 48 timer, før de første jødiske fanatikere havde etableret deres bosættelse. Israelerne forsikrede omverdenen; de får ikke lov til at blive. Det er 37 år siden. I dag er der 400.000 jødiske bosættere i de besatte områder.

For nylig fremsatte den israelske regering sin plan for yderligere tyveri og kolonisering af palæstinensisk land ved at erklære, at den vil udvide den store jødiske bosættelsesblok på den besatte Vestbred »Maale Adumin« med yderligere 600 boliger.

Den israelske ambassadør i Washington, Dani Ayalon, erklærede med det samme; disse planer kolliderer ikke med de løfter, Israel har givet USA, FN og resten af verden. Løfter, der kom som følge af Køreplanen for Fred, det fredsforslag, som EU, USA, FN og Rusland har fremsat som deres bud for at gøre en ende på konflikten og den israelske besættelse.

Sharon på sin side har erklæret, at han for længst er blevet enig med amerikanerne om, at en udvidelse af bosættelserne over hele den besatte Vestbred som følge af bosættelsernes naturlige vækst, er i fuld overensstemmelse med de allerede indgåede aftaler mellem de to parter.

Som om disse to herres udtalelser ikke var nok. Så kom den rabiate israelske forsvarsminister, Shaul Mofaz, under et besøg i bosættelsen »Maale Adumin« for at inspicere og velsigne de omfattende byggerier, og understregede, at de to bosættelsesblokke »Gush Etzion« og »Maale Adumin«, med henholdsvis 12.000 og 30.000 indbyggere, kommer til at ligge på den israelske side af »Apartheid Muren«. Han erklærede samtidigt, at Israel aldrig vil vende tilbage til 1967-grænsen. Det vil sige den internationalt anerkendte grænse, som var i funktion frem til natten til 5. juni 1967, da Israel overfaldt Jordan, Syrien og Egypten.

Mens USA er optaget af præsidentvalget til november og EU, tja…, har overladt alt til amerikanerne, så fortsætter Israel med at ændre på landskabet i de besatte områder. Den israelske fredsorganisation Fred Nu kunne forleden oplyse, at Sharon og Mofaz i ly af den planlagte tilbagetrækning fra Gaza har mangedoblet udvidelsen af de allerede eksisterende bosættelser på den besatte Vestbred. De to herrer lagde planer om at fremskynde byggerierne i de jødiske bosættelser – ifølge den israelske avis Haáretz – den samme uge som planen for tilbagetrækning fra Gaza blev fremsat.

Der var ingen grænser for begejstringen for Ariel Sharons plan om at rømme det forarmede Gaza hos såvel de amerikanske som de europæiske politikere. Især vores udenrigsminister Per Stig Møller, der opfordrede palæstinenserne til nærmest at tage imod tilbuddet med kyshånd. Hermed er det lykkedes for Sharon at give noget med den ene hånd og tage dobbelt så meget med den anden. Det er den Sharon, verden kender. Nu vil Sharon endda udvide flere af bosættelserne på Vestbredden med yderligere 500 boliger. Med USAs samtykke. Verden og Europa er tavse.

Hvornår der det nok? Og hvornår sætter verdenssamfundet en stopper for Sharons trodsighed og forbrydelser mod det palæstinensiske folk?