Kategorier
Jyllands Posten

Israel er en besættelsesmagt

Af, Fathi El-Abed, Formand – Dansk Palæstinensisk Venskabsforening  

Bragt i Jyllands Posten den 1. april 2016

Søren Espersen (DF) gør i en kommentar (23/ 3) det, han er eminent til: at misinformere og ikke mindst at manipulere. SE forsøger atter en gang at gøre Israel til offeret i Palæstina/ Israel-konflikten.

Især to forhold gør sig gældende i kommentaren: SE forsøger atter en gang at give offentligheden den opfattelse, at den besatte palæstinensiske by Al-Quds (Østjerusalem) er en del af Israel. SE går endda videre til at omtale byen som »blev forenet for 50 år siden og i dag er en fuldt integreret del af Israel«. En opfattelse af den besatte palæstinensiske by, som alene SE, Netanyahu og den “rabiate” regering ynder at have.

Eftersom ikke alene palæstinenserne, men hele det internationale samfund – herunder Danmark og EU – har en hel anden opfattelse; nemlig at Østjerusalem er en besat by på linje med resten af den besatte Vestbred og den besatte/ belejrede Gaza. Israels hovedstad er Tel Aviv og ikke Jerusalem.

N Den omtalte aftale om de gensidige diplomatiske besøg til Palæstina/ Israel er en uskreven regel, der blev til for en del år siden alene pga. Israels opførsel og efter krav fra netop Israel; alle politiske og diplomatiske besøg til Palæstina skal ske via Israel og skal ligeledes finde sted i Israel – og det efter flere års israelske protester og obstruktioner, når internationale politiske og diplomatiske delegationer skulle besøge Palæstina.

For blot at nævne to seneste eksempler: Reinhold Mitterlehner, Østrigs vicekansler og miniser for videnskab, uddannelse og vækst, der tilbage i november ville besøge Palæstina i forbindelse med en aftale mellem Palæstina og Østrig, men blev stillet det krav fra Israel ikke alene om at besøge Israel først, men tilmed at indgå en lignende aftale mellem Israel og Østrig.

Det nægtede Mitterlehner og aflyste sit besøg til Palæstina, hvorefter aftalen blev indgået i Østrig.


Det giver ikke mening

Og igen tilbage i februar/ marts i år, da Indonesiens udenrigsminister blev nægtet rejse til Palæstina via Jordan, da Israel krævede et tilsvarende besøg, skønt Indonesien ingen diplomatiske relationer har med Israel. Hvem ved sine fulde fem tror på Søren Espersens udlægning – også – af den del vedrørende Palæstina/ Israel-konflikten? Hvem i alverden kan forestille sig, at netop Palæstina kunne finde på at stille krav om noget i den retning, og at det internationale samfund og netop Israel oven i købet blot nikker ja? Det giver ikke mening.

Det er på ingen måde overraskende, når det gælder SE’s syn og mening om alt, der relaterer sig til den muslimske og arabiske verden og især det besatte Palæstina.

Søren Espersen, Israel er en pariastat. Og det skyldes alene Israels opførsel – som en undertrykkende og kolonialistisk besættelsesmagt.