Kategorier
Jyllands Posten

Først Ukraine, så fanger i Israel

Af, Fathi El-Abed, formand – Dansk Palæstinensisk Venskabsforening

Bragt i Jyllands Posten den 11. maj 2012 

Ukraines tidligere premierminister Julia Timosjenko har afsluttet sine to ugers sultestrejke. Hun er også blevet flyttet fra den fængselscelle, hun har opholdt sig i snart et år, siden hun blev idømt syv års fængsel i en sag, der betegnes som en farce og en efterfølgende retssag, der på ingen måde levede op til den form for retssikkerhed, vi kender herhjemme.

Så langt fra.

Timosjenkos sag har i flere måneder skabt overskrifter og har i kølvandet på sultestrejken affødt massive protester fra en række fremtrædende politikere i EU med Tysklands Angela Merkel i spidsen.

Nu er Timosjenko overført til et ukrainsk hospital for at blive behandlet – af en tysk læge.

Der er ingen illusion om, at det udelukkende var det massive pres fra omverdenen og især EU, som har været medvirkende til denne positive udvikling og ikke mindst satte lys på de umenneskelige forhold, som Timosjenko blev dømt og fængslet under.

Tillykke til retfærdigheden og til Timosjenko.

Nu må turen komme til Israels umenneskelige behandling af de tusinder af palæstinensiske politiske fanger i de israelske fængsler.

Her taler vi ikke om en eller to. Men om flere end 5.000, der enten er administrativt tilbageholdt på ubestemt tid eller fængslet efter domme, som er politiske og udstedt af en besættelsesog undertrykkelsesmagt.


De tomme mavers kamp

Flere end 2.000 palæstinensere i de israelske fængsler har i flere uger sultestrejket, da de indledte “De tomme mavers kamp”. Ikke alene for at støtte op om en håndfuld af deres kammerater, der har sultestrejket i over to måneder, men også for at protestere over de forhold, som de lever under i de israelske fængsler, hvor mishandling, tortur og isolation fra resten af verden er hverdagskost.

For slet ikke at tale om, at de nægtes adgang til ordentlig behandling, familiebesøg og videreuddannelse, mens de ulovligt flyttes til fængsler i selve Israel, hvilket er ulovligt ifølge folkeretten og i modstrid med de internationale love og regler.

Så mon ikke det er muligt at presse det lille Israel i forhold til den umenneskelige behandling af tusinder af politiske palæstinensiske fanger, når det kæmpemæssige land Ukraine kan presses i forhold til en politisk fange?