Kategorier
Kristeligt Dagblad

Fuldt blus på lampen hos formanden. Thors hammer eller klovneri?

Bragt i Kristeligt Dagblad  den 11. december 2009 

Af, Fathi El-Abed – Debattør

DET STORE KLIMATOPMØDE COP15 i København er i fuld gang. Hele verdens opmærksomhed er rettet mod verdenshistoriens største menneskelig indsats for at afværge en klimakatastrofe for de kommende generationer.

Alt tegner positivt: Obama meddeler, at han nok vil dukke op til de afsluttende forhandlinger. Kinas øverste leder melder sin ankomst. Indien og en række vigtige lande viser mere end velvillighed til at reducere betragteligt i deres forbrug og udledning af fossile brændstoffer.

Den fantastiske Connie Hedegaard (K), der trods sin hæderlighed, troværdighed og flittighed er presset af en tilsyneladende enorm og mærkbar skepsis fra ikke så få i regeringspartiet Venstre samt fra klimabenægterne i støttepartiet Dansk Folkeparti, fortsætter ufortrødent med at forberede modtagelsen af delegationer og statsledere fra alle verdens hjørner.

Men lige pludselig er der støj på linjen. Alles opmærksomhed rettes mod én mand: Thor Pedersen fra Venstre. Han er formand for Folketinget og er netop manden, der skal være med til at tage imod gæster fra nær og fjern i disse to uger.

THOR ER GÅRDEJER og har tidligere været på kant med EU’s støttelovgivning. Men den sag er nu glemt, og han er nu manden, der er skeptiker – eller rettere benægter – over for klimaforandringerne.

Årsagen? Ja, Thor kan godt lide at komme hjem til sin gård i Nordvestsjælland med mildt sagt fuldt blus på lampen. Folketingets formand mener, at det er for kedeligt at komme til et halvt belyst hus – eller rettere slot. Der skal skinnes fra hvert eneste rum på gården, og så kan vores børn og børnebørn selv redde sig ud af de ulykker, vi – og ikke mindst Thor Pedersen – er med til at danne et grundlag for i de kommende årtier.

Det må være så pinligt for partiet Venstre, at manden, der kun for få år siden var klar til at købe hele verden, nu er mere end villig til at sælge den så billigt, for at han kan – ja, hygge sig med noget, der kan betegnes som solskin i døgnets 24 timer hjemme på gården.

Thor Pedersen mente ikke, at det var nok med sine kontroversielle udtalelser og valgte derfor at dukke op til støttepartiets mærkværdige forsamling af landsbytosser og klimabenægtere på Christiansborg dagen inden åbningen af COP15. Det er i øvrigt ikke så mærkeligt, at Dansk Folkeparti også er en flok klimabenægtere, eftersom den eneste fare for Danmark og menneskeheden jo er alt muslimsk.

THOR PEDERSENS udtalelser mindede mig om hele Danmarks Frank Hvam i den folkekære tv-serie Klovn. Hver eneste afsnit var vi vidner til lykkelige, positive og fantastiske begivenheder. Og lige pludselig fremkommer Frank med en handling eller udtalelse for dermed at forpurre det hele ved at rode sig ud i pinlige situationer, som alle kunne sidde og ryste på hovedet af.

Ja, jeg ved det godt. Man må ikke fornærme Folketingets formand ved at kalde ham for en klovn. Men hvor er det dog fristende.